693-711-663 kontakt@lynx-ddd.pl

deratyzacja, dezynsekcja, dezynfekcja, zwalczanie szkodników Warszawa

deratyzacja, dezynsekcja, dezynfekcja, zwalczanie szkodników Warszawa

deratyzacja, dezynsekcja, dezynfekcja, zwalczanie szkodników Warszawa

deratyzacja, dezynsekcja, dezynfekcja, zwalczanie szkodników Warszawa

deratyzacja, dezynsekcja, dezynfekcja, zwalczanie szkodników Warszawa

DERATYZACJA

Deratyzacja – zwalczanie za pomocą środków chemicznych, fizycznych lub biologicznych wszelkich szkodliwych gryzoni.

Masz problem z gryzoniami? Zadzwoń do nas a skutecznie rozwiążemy Twój kłopot.

 

Stosowane metody: 

Chemiczna – trutki woskowe, płynne, granulaty , saszetki itp.
Fizyczna – pułapki żywołowne, zatrzaskowe, klejowe itp.

MYSZ DOMOWA
Mysz domowa jest małym gryzoniem z rodziny myszowatych. Jej futerko jest zazwyczaj szare z żółtawym odcieniem, od spodu zaś jej futerko jest znacznie jaśniejsze. Mysz posiada długie wąsy. Jej pyszczek jest zaostrzony , uszy myszy są dość duże i zaokrąglone na końcach. Ogon myszy domowej jest praktycznie nieowłosiony- znajdują się na nim pierścieniowate łuski. Gryzoń ma charakterystyczną woń.

Gryzoń nie gromadzi zapasu na zimę – przez to jest aktywna przez cały rok. Potrafi pływać, ale mimo tej umiejętności unika wody. Potrafi się za to świetnie wspinać (nawet po pionowych i gładkich ścianach) i w odróżnieniu do pływania – nie unika wspinaczek. Mysz jest aktywna nocą. Żyje w koloniach, w których ustalona jest hierarchia. Gryzoń ten jest bardzo ruchliwym zwierzęciem. Jest świetnym skoczniem. Myszy są bardzo płochliwe, więc zdecydowani preferują porę nocną w swych aktywnościach.

Myszy budują gniazda. W tychże gniazdach samica rodzi od 4 do nawet 9 młodych (a sama ciąża trwa 20-21 dni). Okres rozrodczy tych gryzoni trwa zazwyczaj od marca aż do października.

Mysz żywi się głównie nasionami traw (gdy przebywa w środowisku naturalnym), poza tym jest gryzoniem wszystkożernym.
Niestety myszy powodują wielkie straty spożywając zapasy żywności. Niszczą wszelkiego rodzaju materiały oraz przedmioty po to, aby zdobyć niezbędne elementy do zbudowania gniazda.

W odchodach myszy mogą znajdować się bardzo niebezpieczne dla ludzkiego zdrowia patogeny, natomiast na jej stopach mogą znajdować się zarodniki szkodliwych grzybów, które rozkładają produkty spożywcze.

Występująca w naszych mieszkaniach mysz przegryza opakowania, wyroby ze skór, ubrania książki, a ze wszystkich resztek buduje swoje gniazdo.

SZCZUR WĘDROWNY
Szczur wędrowny to pospolity gatunek szczura, który występuje w Polsce. Zasiedla najczęściej doliny rzek, zlewiska oraz wilgotne starorzecza. Występują również w domostwach, skąd przechodzą na pola uprawne czy też brzegi rzek. W gospodarstwach i budynkach mieszkalnych najchętniej zamieszkują zaciszne miejsca znajdujące się w piwnicach, kanałach, pod podłogami oraz w urządzeniach kanalizacyjnych.

Szczur jest dość duży zwierzęciem. Ma krępe ciało, szeroką głowę i tępo zakończony pysk. Ogon jest pokryty drobnymi łuskami i krótkimi (ale rzadkimi) włosami. Jego umaszczenie jest najczęściej brunatnoszare, brzuch zaś białawy z odcieniem szarawym bądź żółtawym. Długoś tułowia i głowy szczura wynosi ok 19-30cm natomiast ogona 15-23 cm.

Gryzoń zakłada swoje gniazdo w zacisznych kryjówkach (najczęściej są to piwnice bądź rury kanalizacyjne) lub w glebie – na głębokości do 40-50 cm. Nory gryzoni połączone są korytarzami. To właśnie tam, na nisko położonym terenie szczur umieszcza gniazdo. Samice rodzą najczęściej od 3 do 6 razy w roku po 7 do nawet 12 młodych. Ciąża trwa 21-23 dni.

Szczur wędrowny jest bardzo ruchliwym gryzoniem, który jest aktywny w ciągu całej doby, jednak największa aktywność szczura przypada nocą. Szczury są bardzo ostrożne . Wędrując zachowują się bardzo cicho. Rzadko wędrują w pojedynkę. Szczury są świetnymi pływakami, doskonale nurkuje jednakże ma większy problem ze wspinaniem się.

Gryzoń jest wszystkożerny – w polu żywi się głównie soczystymi roślinami. Zjada naziemne i podziemne części powodując tym samym znaczne szkody w uprawach. Spożywa również raki, mięczaki, ryby, żaby, jaja oraz pisklęta czy też drobne ssaki i padlinę. Szczur potrafi również zaatakować żywe i większe od siebie zwierzęta.

Szczur nie gromadzi zapasów na zimę, ponieważ pożywienia szuka zazwyczaj w okolicy swojej nory.

 

KONTAKT

FH "RYŚ"
NIP 5221028293

 

Blatona 6/100
01-494 Warszawa

 

693-711-663

 

kontakt@lynx-ddd.pl

 

ZADZWOŃ